KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Łyżwiarstwo

W naszej szkole działa Uczniowski Klub Łyżwiarski - UKŁ SP 46. Łyżwiarstwo jest ważnym środkiem wychowania fizycznego, sprzyja kształtowaniu takich cech motoryki jak: wytrzymałość, skoczność, gibkość czy zwinność. Warunki, w jakich odbywają się zajęcia sprzyjają hartowaniu organizmu. Jazda na łyżwach doskonali koordynację ruchów, rozwija zmysł równowagi, a skoki i piruety wyrabiają orientację przestrzenną.
Cechą oceny całkowitej łyżwiarzy jest jej dwuskładnikowość: nota za wartość techniczną programu i nota za wyraz artystyczny. Dla osiągnięcia jak najlepszych rezultatów w drugiej z wymienionych not dzieciom potrzebna jest edukacja taneczna, jaką oferuje kształcenie baletowe głównie techniką tańca klasycznego (akademickiego). Zapotrzebowanie na zajęcia baletu wynika także z konieczności kształtowania prawidłowych nawyków koordynacji ruchowej, ruchowo - muzycznej oraz specyficznej dyscypliny i kultury ruchowej i muzycznej. Taniec klasyczny ma silny wpływ na kształtowanie poczucia estetyki ruchu, harmonię, muzykalność, dyscyplinę ruchu i czas jego trwania.
 W strukturze etapowego systemu szkolenia łyżwiarzy zostały wyróżnione trzy etapy:
» etap ogólnorozwojowy (którego celem jest wszechstronny rozwój cech motorycznych i nauczanie podstawowych elementów techniki),
» etap ukierunkowany (celem tego etapu jest rozwój wybranych cech motorycznych i dalsze nauczanie techniki),
» etap specjalistyczny (celem tego etapu jest rozwój cech specjalnych, doskonalenie techniki oraz praca nad umiejętnością startów w zawodach).
 Wszystkie zajęcia odbywające się w ramach UKŁ SP 46 na lodowisku przy ul. Stefanowskiego prowadzone są przez wysoko wykwalifikowaną kadrę. Nasi trenerzy to: mgr Urszula Matyśkiewicz-Jaworska, mgr Dorota Peła-Matusiak, mgr Tomasz Politański oraz mgr Monika Gąsior. Klub pozyskuje fundusze przy współpracy z Wydziałem Sportu UMŁ. W 2017 roku UKŁ SP 46 był wspierany również przez Ministerstwo Sportu i Turystyki.

Pracujemy na PROGRAMIE SZKOLENIA W ŁYŻWIARSTWIE FIGUROWYM
DLA ODDZIAŁÓW SPORTOWYCH, SZKÓŁ SPORTOWYCH, ODDZIAŁÓW MISTRZOSTWA SPORTOWEGO I SZKÓŁ MISTRZOSTWA SPORTOWEGO
DLA KLAS I - VIII Szkoły Podstawowej
Rekomendowany przez Polski Związek Łyżwiarstwa Figurowego

Uczniowie klas łyżwiarskich w roku szkolnym 2018/2019, którzy startują w zawodach rangi wojewódzkiej, ogólnopolskiej i międzynarodowej:
Laura Szczęsna
klasa VIII a,solistka, klasa sportowa junior
Wiktoria Pacha klasa VII a, solistka, klasa sportowa novice
Emilia Grzeszczyk klasa VI a, solistka,klasa sportowa novice
Marcin Kiełbasa klasa VI a, solista, klasa sportowa złota
Zuzanna Tyrańska klasa V a, solistka, klasa sportowa złota
Miłosz Janicki klasa V a, solista , klasa sportowa złota
Weronika Bednarek klasa V a, tańce junior
Krystian Rogowski klasa V a, solista
Klaudia Fabich klasa V b, solistka, klasa sportowa złota
Lena Kopytowska klasa IV a solistka , klasa sportowa złota
Amelia Gąsior klasa IVa solistka , klasa sportowa złota
Bartłomiej Stasiak klasa IV a solista klasa sportowa srebrna
Jan Gułaj klasa IV b, solista  , klasa sportowa złota
Jan Bociek klasa IV b, solista klasa sportowa złota
Jakub Romanowski klasa IVI b, pary taneczne
Sirine Bougabrine klasa IV a, pary taneczne
Hanna Stelmach klasa IV a, pary taneczne
Anna Kuczkowska klasa IV a, pary taneczne
Dawid Kamiński klasa IV a, pary taneczne
Wiktoria Bednarek klasa III a, solistka klasa srebrna
Bartosz Sobierajski klasa III a, solista, klasa srebrna
Przemysław Bartosik klasa IIIa, solista
Wanda Kędzierska klasa II a, solistka klasa brązowa
Izabela Stolarczyk klasa IIa, solistka klasa brązowa


Historia łyżwiarstwa