KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Łyżwiarstwo

W naszej szkole działa Uczniowski Klub Łyżwiarski - UKŁ SP 46. Łyżwiarstwo jest ważnym środkiem wychowania fizycznego, sprzyja kształtowaniu takich cech motoryki jak: wytrzymałość, skoczność, gibkość czy zwinność. Warunki, w jakich odbywają się zajęcia sprzyjają hartowaniu organizmu. Jazda na łyżwach doskonali koordynację ruchów, rozwija zmysł równowagi, a skoki i piruety wyrabiają orientację przestrzenną.
Cechą oceny całkowitej łyżwiarzy jest jej dwuskładnikowość: nota za wartość techniczną programu i nota za wyraz artystyczny. Dla osiągnięcia jak najlepszych rezultatów w drugiej z wymienionych not dzieciom potrzebna jest edukacja taneczna, jaką oferuje kształcenie baletowe głównie techniką tańca klasycznego (akademickiego). Zapotrzebowanie na zajęcia baletu wynika także z konieczności kształtowania prawidłowych nawyków koordynacji ruchowej, ruchowo - muzycznej oraz specyficznej dyscypliny i kultury ruchowej i muzycznej. Taniec klasyczny ma silny wpływ na kształtowanie poczucia estetyki ruchu, harmonię, muzykalność, dyscyplinę ruchu i czas jego trwania.
 W strukturze etapowego systemu szkolenia łyżwiarzy zostały wyróżnione trzy etapy:
» etap ogólnorozwojowy (którego celem jest wszechstronny rozwój cech motorycznych i nauczanie podstawowych elementów techniki),
» etap ukierunkowany (celem tego etapu jest rozwój wybranych cech motorycznych i dalsze nauczanie techniki),
» etap specjalistyczny (celem tego etapu jest rozwój cech specjalnych, doskonalenie techniki oraz praca nad umiejętnością startów w zawodach).
 Wszystkie zajęcia odbywające się w ramach UKŁ SP 46 na lodowisku przy ul. Stefanowskiego prowadzone są przez wysoko wykwalifikowaną kadrę. Nasi trenerzy to: mgr Urszula Matyśkiewicz-Jaworska, mgr Dorota Peła-Matusiak, mgr Tomasz Politański oraz mgr Monika Gąsior. Klub pozyskuje fundusze przy współpracy z Wydziałem Sportu UMŁ. W 2017 roku UKŁ SP 46 był wspierany również przez Ministerstwo Sportu i Turystyki.

Pracujemy na PROGRAMIE SZKOLENIA W ŁYŻWIARSTWIE FIGUROWYM
DLA ODDZIAŁÓW SPORTOWYCH, SZKÓŁ SPORTOWYCH, ODDZIAŁÓW MISTRZOSTWA SPORTOWEGO I SZKÓŁ MISTRZOSTWA SPORTOWEGO
DLA KLAS I - VIII Szkoły Podstawowej
Rekomendowany przez Polski Związek Łyżwiarstwa Figurowego.


Historia łyżwiarstwa