KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wycieczka klas IIIA, IIIB i II B do Warszawy

Dnia 3.06.2014r. uczniowie klas IIIA, IIIB i IIB pod opieką wychowawców E. Raczyńskiej, E. Frankiewicz, J. Zasińskiej oraz rodziców udali się na wycieczkę do Warszawy. Dzieci poznały stolicę Polski. Miasto historyczne, z wieloma godnymi siebie zabytkami, tętniące życiem. Siedzibę władz i wielu międzynarodowych instytucji. Ta niecodzienna wycieczka,odbyła się w historycznym momencie dla naszego kraju, jakim była wizyta prezydenta USA B. Obamy. Zakorkowane ulice, dużo zagranicznych gości, piękne samochody, konwoje chronione przez wojsko i policję. Tego nie da się zapomnieć. Zwiedzanie rozpoczęliśmy od Łazienek.To zabytkowy zespół pałacowo – parkowy, jeden z najpiękniejszych tego typu w Europie. Piękno, przyroda i historia splatają się tu jak  w mało którym miejscu nad Wisłą. Obecny wygląd zachował charakter jaki miał za czasów panowania Stanisława Augusta, kiedy to Łazienki były letnią rezydencją królewską. Obejrzeliśmy uroczo położony Pałac na Wodzie, Starą Pomarańczarnię - przeznaczoną do przechowywania roślin ciepłolubnych i Belweder – siedzibę  Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. Dzieci zachwyciły się pięknem przyrody Łazienek, a zwłaszcza wiewiórkami   i pawiami. Po spacerze udaliśmy się do Centrum Nauki Kopernik. W „ Koperniku”  rządzi XXI wiek, duch techniki i technologii. To ukoronowanie polskich snów o muzeum marzeń. Czekały tam na nas  tysiące eksponat&oacute w tym wiele z pogranicza nauki i sztuki, wykonanych przez artystów niemal   z całego świata.  „Kopernik” skupia się przede wszystkim na tzw. galeriach tematycznych. I tak w tej pod nazwą Korzenie Cywilizacji, dowiedzieliśmy się jak żyli ludzie przed wiekami.  W galerii „Człowiek  i środowisko” wyjaśniono nam zagadki ludzkiego bytowania.  Z kolei galeria „Człowiek w ruchu” oferowała przeżycie trzęsienia ziemi i możliwość wyprodukowania prądu siłą własnych mięśni. W galerii „Strefa Światła” za pomocą 38 eksponatów poznaliśmy zjawiska związane ze światłem, postrzeganiem i optyką. Wycieczka była udana, długo pozostanie  w naszej pamięci.