Średniowieczne ciasteczka według receptury św. Hildegardy z Bingen.
W ramach dodatkowych zadań z historii uczennica klasy 4a przygotowała średniowieczne ciasteczka według receptury św. Hildegardy z Bingen. Inspiracją był autentyczny, średniowieczny przepis odnaleziony w zbiorach bibliotecznych oraz w cyfrowych rękopisach związanych z tą wybitną postacią. Ostatnio na lekcjach omawialiśmy źródła historyczne, więc to zadanie było świetną okazją, by zobaczyć, jak historia może łączyć się z codziennym życiem i kuchnią!
Jedno z cyfrowych źródeł, które wykorzystaliśmy (rękopis online): Liber Divinorum Operum – cyfrowa kopia w bibliotece Library of Congress:
Serdecznie zapraszamy wszystkich uczniów do wspólnego odkrywania i analizowania źródeł historycznych, zarówno tych tradycyjnych, jak i cyfrowych. Może i Wy odkryjecie coś ciekawego (i smacznego) w dawnych księgach? Historia smakuje najlepiej, gdy odkrywamy ją razem!
