Kiszenie ogórków i trening uważności_klasa 2a
Na ostatnich zajęciach przyrodniczych uczniowie klasy 2a rozmawiali na temat jesiennych zbiorów. Jesień to przecież czas przygotowań różnych przetworów na zimę. Kolorowe owoce i warzywa zamknięte w słoikach to prawdziwe skarby, które stoją na półkach w przydomowych spiżarniach. Własnoręcznie wykonane kompociki, dżemiki, sałatki czy ogórki kiszone je się ze smakiem szczególnie zimą, wspominając przy tym ciepłe lato.
27 września w klasie 2a odbyło się "kiszenie ogórków", a w zasadzie była to kolejna już lekcja uważności pod okiem wychowawczyni klasy, p. Agnieszki Tarajkowskiej. Poprzez działanie bowiem, drugoklasiści praktykowali mindfullnes (trening uważności). Bo kiedy wykonujemy coś, a możemy to dodatkowo dotknąć, poczuć kształt oraz teksturę czy nawet wyobrazić sobie zapach, łatwiej jest się skupić na zadaniu i wykonać je od początku do końca.
Efekty prac uczniów klasy 2a przeszły ich najśmielsze oczekiwania. Dzieci czekają z niecierpliwością na to, aż ogórki będą gotowe do spożycia.